torsdag 12. januar 2012

Generasjon Grønn


På skolen i dag, hadde vi besøk av en miljøambassadør fra Generasjon Grønn. Jeg trodde dette skulle bli tidenes kjedeligste foredrag, men ambassadøren overrasket meg stort. Dette var meget interessant, og ikke minst tankevekkende. Les mer om Generasjon Grønn her!

Visste dere at en nordmann slipper ut gjennomsnittlig 11 000 tonn CO2 hvert år? Visste dere at hvis alle nordmenn slukker én lyspære i én time, hver dag, så hadde vi redusert CO2-utslippet vårt med 22 000 tonn i året? 


Visste dere at 6% av jordoverflata består av regnskoger, og at disse regnskogene huser 50% av jordas arter? Visste dere at disse regnskogene hogges ned, for å lage plantasjer hvor de produserer palmeolje, som er forferdelig usunt, og setter feks. tigere og orangutanger i fare? 

 
  

Mindre regnskog og mer plantasjer gir forresten også økt utslipp av CO2. Nå tenker du kanskje "jeg spiser da nesten aldri palmeolje", men det gjør du. Nesten hele tida. Palmeolje finnes i utallige matvarer, snacks-produkter, og bla. i barnemat. Selv ble jeg forbanna da jeg fant ut at det er palmeolje i Kvikk Lunsj...
Palmeolje brukes i nesten alt som skummer på badet ditt, og i de fleste kosmetikkprodukter. Veldig ofte er palmeolje gjemt bak navn som "vegetabilsk olje/fett" og "Sodium Laureth Sulfate". Sistnevnte kan også være irriterende for huden, og nyere forskning viser at stoffet kan bla. ha innvirkning på hormonbalansen din (østrogen). Les mer om palmeolje herRegnskog blir også nedbrent, fordi landet skal brukes til feks. kvegdrift. Under en slik nedbrenning dannes det enorme mengder CO2. Noen regnskoger blir hugd ned i den hensikt å tjene penger på og selge tømmeret. 90% av mahognitreet som blir solgt i verden, er ulovlig hogd. Les mer om regnskog her!

Visste dere at Norge betaler andre land for å ikke utslette regnskogen? 

Økte utslipp av CO2 bidrar også til klimaendringer. "Jeeei, to grader varmere, jippi" tenker kanskje noen. Men de to usle gradene, vil faktisk utgjøre en enormt stor forskjell for verden slik vi kjenner den i dag. Polene vil smelte, havet vil stige, arter vil dø... Alle arter spiller en rolle i naturens store samspill. En liten art, ubetydelig tenker du kanskje, kan ha stor innvirkning på resten av naturen. Visste du at hvis biene utryddes, vil menneskeheten være utdødd i løpet av fire år?

.. så stopp ett lite minutt, og tenk over om dette er viktig for deg. Tenk på dine neste, slik som generasjonene før oss ikke tenkte på vår generasjon. Vern om det som betyr noe for deg. Vern om andre.


Ingen kommentarer: